ZICHT – RELATIE
Vier uitkijkheuvels of ‘kiekovers’ herinneren op eigentijdse wijze aan redoutes of wachttorens uit de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648).
Redoutes zijn wachttorens die deel uit maakten van de Mauritslinie: een linie van vestingen, schansen en redoutes die prins Maurits van Oranje had laten aanleggen langs de grote rivieren. De prins maakte dankbaar gebruik van het rivierwater om het kwetsbare hart van de Republiek te beschermen als het veldleger ver van huis opereerde. De Mauritslinie kon worden versterkt door gebieden aan de zuid- en oostkant ervan onder water te zetten.
De uitkijkheuvels of redoutes hebben een piramidale vorm die zich steeds voegt naar de landschappelijk situatie. Als een kompas wijzen de ribben van de piramides naar de 4 windrichtingen. Een meidoorn vluchthaag is steeds 45˚ gedraaid ten opzichte van de vierkante basis van de piramide. Op de top staan geometrische zitobjecten met in relief gedichten die verhalen over de geschiedenis en de toekomst van de verschillende locaties.
De redoutes hebben onderling telkens en zichtrelatie.
De uitkijkheuvels staan symbool voor de beslissende rol van de rivieren – het water – in de strijd voor de Nederlandse vrijheid. De creativiteit waarmee daarbij het water werd benut kan inspiratie zijn in een tijd dat we weer vindingrijk moeten leren omgaan met water om een nieuwe vijand het hoofd te bieden: de klimaatverandering.
- In opdracht van:
- Gemeente Zevenaar
- In samenwerking met:
- Rien van den Heuvel heeft de gedichten geschreven | Ferdinand van Hemmen heeft adviezen gegeven
- Locatie:
- Rijnstrangen Zevenaar en Lobith
- Jaar:
- tussen 2015 en 2020