14 BRUGGEN VOOR HOUTHAVEN | ERIDANOS

De Oostertoegang, ook wel bekend als brug nr. 276, werd in 1930 gebouwd naar een ontwerp van architect Piet Kramer. Nu markeert brug nr. 276 de ‘oostelijke toegang’ tot Houthavens. Ondanks de robuuste functionaliteit van de vier heftorens, sluit het ontwerp aan bij de expressionistische vormentaal van de Amsterdamse School, waarvan Piet Kramer een vooraanstaand vertegenwoordiger was. De Oostertoegangsbrug vormt daarmee een symbolische verbinding tussen de stijlvolle architectuur van de Spaarndammerbuurt en de functionele vormentaal van de voormalige Houthavens.

De 14 nieuwe bruggen voor Houthavens moeten om die reden een sobere functionaliteit koppelen aan een stijlvolle vormgeving, met oog voor detail en gevoel voor materialiteit, intimiteit en sfeer.

Geinspireerd op de klassieke Kramerbruggen dragen de koppen van de lage pijlers die 11 van de 14 bruggen sieren ornamenten. Deze ornamenten zijn op hun beurt weer geïnspireerd op de kunstwerken van beeldhouwer Hildo Krop, waar Kramer veel mee samenwerkte. Als logische voortzetting van de vormentaal van de architectuur van de pijlers zijn de ornamenten gefacetteerd en diamantvormig.

Kunst in de publieke ruimte
Kunstwerk in de publieke ruimte moet in gelaagdheid en betekenis onlosmakelijk verbonden zijn met de locatie en het onderliggende landschap.
De 14 bruggen in Houthaven zijn vernoemd naar havensteden rond de Oostzee en de Oostzee. In de 17e en 18e eeuw werden hier boomstammen aangevoerd om te worden gebruikt als palen voor de grote uitbreiding van de stad. In Houthaven werden de stammen ‘gewaterd’ en zo verduurzaamd om als heipalen te dienen voor de 19e eeuwse uitbreidingen van de stad.

ERIDANOS
Dit was de Grieks mythologische benaming voor een rivier in het gebied van de huidige Oostzee.
Barnsteen is gefossiliseerd hars dat miljoenen jaren geleden uit naaldbomen is ‘gebloed’, onder andere in het gebied rond de Oostzee en de Baltische Zee. In de ijstijd heeft het landijs dat zich vanuit het Oostzeegebied naar het zuidwesten verplaatste zeker ook stukjes barnsteen meegevoerd. Dit landijs heeft dus ook ter hoogte van Amsterdam barnsteen in de bodem afgezet. De boomstammen die in de 19e en begin 20e eeuw vanuit de Oostzee en de Baltische Zee naar de Houthavens zijn vervoerd zijn dus verre familie van de bomen waaruit lang geleden het hars is gebloed.

In opdracht van:
Gemeente Amsterdam
In samenwerking met:
VHA Architecten
Locatie:
Houthaven Amsterdam
Jaar:
2021

HET VERHAAL