
Pier+Horizon
Het zevende landschapskunstwerk voor Flevoland, PIER+HORIZON, ligt in het Zwarte Meer, op de grens tussen de Noordoostpolder en Overijssel.
Hier verbond ooit een 6 km lange strekdam, de Zuiderkrib, het vasteland met een lichtwachtershuis midden in de Zuiderzee. Die geschiedenis wordt nu opnieuw zichtbaar gemaakt.
Het kunstwerk markeert de lijn van de verdwenen dam met een 135 meter lange pier die het Zwarte Meer in steekt, in het verlengde van een kaarsrecht betonpad. Rond het uiteinde van de pier staan 36 palen in een strak raster. Aan 24 daarvan zijn boomstammen bevestigd die vrij drijven en draaien op wind en stroming. Deze stammen komen uit het nabijgelegen Kuinderbos en krijgen hier zo een tweede leven.
De inspiratie komt van kraggen: drijvende veenplakken die vroeger als fundering voor de strekdam dienden. Ze zijn kenmerkend voor het landschap van Noordwest-Overijssel en symboliseren de verbinding tussen historie, natuur en .
Een wandeling van een kilometer vanaf de Zwartemeerweg onthult pas op de dijk aan het einde van het pad het kunstwerk en de uitgestrektheid van het meer — een ‘uitgestelde ontmoeting’ die de beleving versterkt.
In alle rust, temidden van het water en de elementen, ervaart de bezoeker de lijn naar de horizon en het subtiele spel van wind, zon en golven.
Dagelijks legt een webcam vanaf de dijk dit veranderlijke landschap vast, vooral op het moment dat de zon opkomt in perfecte lijn met de pier.
Zo ontstaat langzaam een tijdlijn van licht, weer en seizoenen — een visueel dagboek van een kunstwerk in beweging.
Voor meer informatie zie PIER+HORIZON