GEHEUGENSPOOR is een schetsontwerp in het kader van de reconstructie van het verkeersknooppunt N242/N241 bij Oude Niedorp/Verlaat.
In samenwerking met PARKLAAN Landschapsarchitecten en in opdracht van de provincie Noord-Holland.
Op de landkaart uit 1850 kunnen we de route van het jaagpad langs de oever van de ringsloot om polder de Heerhugowaard heel mooi traceren. Als we die lijn over de reconstructietekening van het knooppunt leggen dan zien we op een aantal plaatsen het huidige landschap nog sterke gelijkenis vertonen met het landschap uit de periode van de trekvaart. Maar we zien ook dat de hoek van de voormalige ringsloot nu volledig in het water van de Niedorpervaart is verdwenen. Dit schetsontwerp haalt het spoor van het voormalige jaagpad langs de ‘Ring Sloot van de Heer Hugo Waard’ naar boven als een GEHEUGENSPOOR in het landschap van vandaag en morgen.
Zoals de meeste jaagpaden is het Geheugenspoor een zandpad. Maar hier is dat geen gewoon zand, hier is het staalzand. Staalzand kleurt het spoor intens roodbruin waardoor het sterk contrasteert met het groen van het omliggende gras. Net als bij een gewoon zandpad organiseert het staalzand zich tot wolkige patronen en worden sporen als reliëf in het oppervlak onthouden. In het GEHEUGENSPOOR zien we de hoefafdruk van een paard, een trekpaard dat hier ooit een schuit over de ringsloot heeft voortgetrokken. Op plaatsen waar het GEHEUGENSPOOR water kruist, in de ecologische stapsteen en in de hoek van de Niedorpervaart, wordt het gedragen door een houten vlonder of een drijvende steiger.
Zodra het GEHEUGENSPOOR zich eenmaal in iemands hoofd heeft genesteld zal het voor diegene voor altijd deel uitmaken in de beleving van deze plek.
schetsontwerp; november 2012,
onthulling; 28 juni 2013
kijk HIER en HIER voor meer informatie over dit ontwerp.